
تحلیل بنیادی شرکت صنعتی سپنتا
( فپنتا )
معرفی شرکت
این شرکت در سال 1339 تأسیس و کارخانه تولیدی آن در تهران در سال 1340 به بهره برداری رسید. در اوایل دهه 80 شرکت صنعتی سپنتا به شرکت سرمایه گذاری و صنعتی سپنتا تغییر نمود.
زیرمجموعههای شرکت:
- لوله پروفیل سپنتا تهران
- نورد و لوله سپنتا اهواز
- نورد و لوله سپنتا مرند
- پخش سراسری لوله و پروفیل سپنتا
- ماشین سازی فراگیرسپنتا
- صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر
ترکیب سهامداران
سرمایه شرکت طی آخرین مرحله در سال 1382 به 5،4 میلیارد تومان افزایش یافته است. ارزش بازار شرکت در حال حاضر نیز حدود 167 میلیارد تومان میباشد.
وضعیت فروش
لوله گالوانیز و لوله سیاه محصولات اصلی این شرکت هستند که تمامی آن در داخل به فروش میرسد. جدول فوق خلاصهای از اطلاعات فروش شرکت در سال 96، شامل مقدار، نرخ، مبلغ و سهم هر کدام از محصولات در سبد فروش میباشد که در ادامه به بررسی جزئیات آن خواهیم پرداخت.
(لوله از جنس فولاد سیاه هیچ پوششی ندارد اما لوله گالوانیزه ، لوله جنس فولاد است که با لایه ای از فلز روی پوشیده می شود . این پوشش روی یا گالوانیزه برای کاهش خوردگی به عنوان آند کار میکند. خود لوله های سیاه فولاد در صنایع به دو گروه درز دار و بی درز تقسیمبندی می شوند . از لوله درز دار جهت انتقال مایعات و تولیدات پروفیل های قوطی ، ساختن مصنوعات و سازه فلزی استفاده می شود . برای زمینه های متنوع صنایع مانند گاز ، ساختن مخازن تحت فشار بالا در تاسیسات پالایشگاه ، نیروگاه ها و … از لوله های بی درز استفاده می شود.)
مبلغ فروش
مبلغ فروش شرکت روند افزایشی داشته است به طوری که با افزایش 60 درصدی از حدود 136 میلیارد تومان در سال 94 به 213 میلیارد تومان در سال 96، افزایش یافته است. ستون آخر مربوط به مجموع فروش شرکت در سال جاری میباشد که تداوم روند افزایشی سالهای گذشته در سال جاری را نشان میدهد.
مقدار فروش
نمودار فوق، مجموع مقدار فروش محصولات، شامل مقدار لوله گالوانیزه، لوله سیاه و سایر میباشد. به طور کلی، مقدار فروش در سالهای گذاشته نوسان چندانی نداشته است اما بررسی مقدار به تفکیک محصولات حاکی از افزایش 11 درصدی در لوله گالوانیزه، افزایش 13 درصدی در لوله سیاه و کاهش 27 درصدی در سرفصل سایر میباشد.
شرکت در عملکرد 9 ماهه سال جاری 78 درصد مقدار فروش سال گذشته را پوشش داده است که مقدار مناسبی است.
نرخ فروش
نمودار فوق روند متوسط نرخ فروش محصولات شرکت در سالهای اخیر را نشان میدهد. نرخ فروش روند افزایشی داشته است البته این افزایش در سال جاری با شدت بیشتری همراه بوده است به طوری که نرخهای نه ماهه به طور متوسط 51 درصد بالاتر از نرخهای سال گذشته میباشد.
سود و زیان
در جدول فوق سود اصلی و تلفیقی شرکت در سال 96 و در دوره شش ماهه سال جاری آورده شده است. اهمیت جدول فوق از این جهت است که اختلاف قابل توجه بین سود اصلی و تلفیقی شرکت، در شش ماهه سال جاری را به خوبی نشان میدهد. همچنین مقایسه شش ماهه سال جاری با دوره مشابه سال قبل رشد 62 درصدی در سود خالص شرکت اصلی و رشد قابل توجه 268 درصدی در سود تلفیقی را نشان میدهد. در نتیجه باید به دنبال علت، در عملکرد شرکتهای زیر مجموعه باشیم.
زیرمجموعههای شرکت به شرح جدول زیر میباشند:
همانطور که مشاهده میشود، شرکت سپنتا تهران، سپنتا اهواز و سپنتا مرند بیشترین تاثیر را در سود تلفیقی 20 میلیارد تومانی شش ماهه سال جاری دارند که در ادامه به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت.
لوله پروفیل سپنتا تهران
عمده فروش شرکت به ترتیب مربوط به لوله سیاه و لوله سفید میباشد. بررسی عملکرد شرکت در شش ماهه سال جاری و مقایسه با دوره مشابه سال گذشته، حاکی از افزایش 15 درصدی در مقدار فروش، افزایش 45 درصدی در متوسط نرخهای فروش و در نهایت افزایش 67 درصدی در مبلغ فروش است.
عملکرد شش ماهه سال جاری در نهایت به تحقق سود ناخالص 9 میلیارد تومانی، سود عملیاتی 7.9 میلیارد تومانی و سود خالص 5.9 میلیارد تومانی برای شرکت شده است. لازم به ذکر است، سود خالص با رشد قابل توجه 1،336 درصدی نسبت به دوره مشابه همراه بوده که عمده آن ناشی از بهبود حاشیه سود ناخالص از 3 درصد به 11 درصد در نتیجه افزایش در مقدار و نرخ فروش و عدم افزایش در نرخ مواد اولیه میباشد.
نورد و لوله سپنتا اهواز
عمده فروش سپنتا اهواز نیز به ترتیب مربوط به لوله سیاه و لوله سفید می باشد. بررسی عملکرد شرکت در شش ماهه سال جاری و مقایسه با دوره مشابه سال گذشته، حاکی از افزایش 27 درصدی در مقدار فروش، افزایش 50 درصدی در متوسط نرخهای فروش و در نهایت افزایش 91 درصدی در مبلغ فروش است.
عملکرد شش ماهه سال جاری در نهایت به تحقق سود ناخالص 9 میلیارد تومانی، سود عملیاتی 7.6 میلیارد تومانی و سود خالص 5.8 میلیارد تومانی برای شرکت شده است. لازم به ذکر است، سود خالص با رشد قابل توجه 346 درصدی نسبت به دوره مشابه همراه بوده که عمده آن ناشی از بهبود حاشیه سود ناخالص از 5 درصد به 12 درصد در نتیجه افزایش در مقدار و نرخ فروش میباشد.
نورد و لوله سپنتا مرند
بررسی عملکرد شرکت در شش ماهه سال جاری و مقایسه با دوره مشابه سال گذشته، حاکی از افزایش 15 درصدی در مقدار فروش، افزایش 45 درصدی در متوسط نرخهای فروش و در نهایت افزایش 65 درصدی در مبلغ فروش است.
عملکرد شش ماهه سال جاری در نهایت به تحقق سود ناخالص 7.9 میلیارد تومانی، سود عملیاتی 7.5 میلیارد تومانی و سود خالص 5.5 میلیارد تومانی برای شرکت شده است. لازم به ذکر است، سود خالص با رشد قابل توجه 372 درصدی نسبت به دوره مشابه همراه بوده که عمده آن ناشی از بهبود حاشیه سود ناخالص از 5 درصد به 16 درصد در نتیجه افزایش در مقدار و نرخ فروش میباشد.
*در هر سه شرکت فوق( تهران، اهواز و مرند) شاهد شتاب گرفتن رشد فروش، که عمده آن ناشی از رشد نرخها و قسمتی ناشی از افزایش مقدار است، نسبت به بهای تمام شده فروش هستیم که در نهایت منجر به بهبود حاشیه سود ناخالص در این دوره (شش ماهه نخست) شده است. اما همانطور که قبلا نیز گفته شد با توجه به نوع فعالیت شرکت ( نوع محصول و مواد اولیه) اغلب انتظار نوسان آنچنانی در حاشیه سود ناخالص نمیرود. لذا در ادامه با ارائه نمودار مربوطه، پیگیر دلیل بهبود حاشیه سود ناخالص این شرکتها، در این دوره هستیم.
در نمودار فوق نرخ رشد ماهانه قیمت لوله سیاه به عنوان نمایندهای از فروش محصولات و نرخ رشد ماهانه قیمت ورق فولادی به عنوان نمایندهای از مواد اولیه نشان داده شده است. همانطور که مشاهده میشود در نیمه نخست، هر چند نرخ لوله سیاه روند افزایشی داشته اما نرخ رشد قیمت ورق، ثابت و یا کمتر بوده است. در نتیجه میتوان گفت، عمده افزایش حاشیه سود ناخالص در نیمه نخست به دلیل رشد نرخهای فروش و ثبات تقریبی رشد نرخ مواد اولیه بوده است. همچنین، به طور معمول افزایش نرخها (تورم) خود را زودتر در فروش نشان میدهد تا بهای تمام شده، پس در ابتدا انتظار بر بهبود حاشیه سود ناخالص و سپس به تعادل رسیدن این نسبت میرود.
با این توضیحات، برای شش ماهه دوم سال، انتظار کاهش حاشیه سود ناخالص و متعادل شدن آن را داریم و به نظر سود شش ماهه نخست دیگر تکرار نخواهد شد.
حاشیه سود شرکت پایین است و همین موضوع باعث افزایش شدت حساسیت سودآوری در برابر تغییرات مقدار و نرخ فروش خواهد شد. همانطور که در نمودار نیز مشاهده میشود، حاشیه سود شرکت روند کاهشی داشته است. روند کاهشی در عملکرد 9 ماهه سال جاری نیز تداوم داشته است که البته با توجه به نوع محصول شرکت، انتظار نوسان چندانی به دلیل افزایش متناسب در مواد اولیه و نرخ فروش نمیرود.
لازم به ذکر است، حاشیه سود زیرمجموعههای شرکت با رشد قابل توجه در سال جاری همراه بوده است.
بهای تمام شده
تقریبا تمام بهای تمام شده شرکت مربوط به مواد مستقیم میباشد.
مواد مستقیم مصرفی
جدول فوق اطلاعات مربوط به مواد مستقیم در 9 ماهه سال جاری را نشان میدهد. مواد مستقیم مصرفی شرکت شامل فلز روی، ورق رول و سایر موارد می باشد که عمده آن مربوط به ورق رول است. نرخ ورق فولادی و فلز روی تحت تاثیر نرخهای جهانی و نرخ ارز قرار دارد. همچنین تامین مواد اولیه تا حد زیادی متکی به فولاد مبارکه است، لذا سیاستهای فروش فولاد مبارکه میتواند بر عملکرد شرکت تاثیرگذار باشد.
طرح توسعه
اتمام طرح فوق با توجه به وجود ابهام عمده در تامین مواد و قطعات فنی با توجه به سیاستهای ارزی دولت احتمالا با تاخیر مواجه خواهد گردید.
بررسی عملکرد در سال جاری
در نمودار فوق، روند مقدار فروش ماهانه شرکت در 11 ماه اخیر آورده شده است. در 11 ماهه گذشته، شرکت در هر ماه به طور متوسط 5،712 تن محصول را به فروش رسانده است. مقدار فروش آبان، آذر و دی پایینتر از متوسط اما مقدار فروش در بهمن ماه بهبود یافته و حدود 3600 تن لوله سیاه و 1700 تن لوله گالوانیزه فروخته است.
روند صعودی نرخهای فروش در طی ماههای اخیر در نمودار فوق به وضوح مشاهده میشود. نرخ فروش لوله سیاه و لوله گالوانیزه در دی ماه به ترتیب افزایش 54 و 63 درصدی نسبت به فروردین ماه سال جاری داشته اند. البته لازم به ذکر است، روند افزایشی نرخ در آذر ماه، متوقف شده است.
سپنتا در سه ماهه نخست با فروش 64 میلیارد تومانی، سود خالص 555 میلیون تومانی و
در سه ماهه دوم با فروش 103 میلیارد تومانی، سود خالص 1.8 میلیارد تومانی و
در سه ماهه سوم با فروش 84 میلیارد تومانی، سود خالص 1.2 میلیارد تومانی را محقق کرده است.
سود و زیان سال مالی منتهی به اسفند 97
سود شرکت اصلی
مفروضات:
مقدار فروش برای سه ماهه آخر 97 مشابه برآورد شرکت.
نرخ فروش مشابه نرخهای بهمن ماه.
بهای تمام شده با فرض حاشیه سود ناخالص برآوردی خود شرکت برای سه ماهه چهارم.
*سایر درآمدهای عملیاتی، که عمده آن مربوط به درآمد سرمایهگذاری در زیرمجموعهها میباشد. برآورد این درآمد در سال جاری بر اساس سود زیر مجموعهها و فرض تقسیم سود مشابه سال 96 در نظر گرفته شده است
سود شرکتهای فرعی
مفروضات:
با فرض اینکه مقدار فروش نیمه دوم سال مشابه نیمه نخست باشد.
با فرض اینکه نرخ های برآوردی فروش در شش ماهه دوم به میزان متوسط نرخ های شش ماهه دوم شرکت اصلی رشد کند.
با توجه به اینکه تغییری در مقدار فروش برای نیمه دوم سال در نظر گرفته نشده است لذا مقدار مصرف مواد اولیه نیز مشابه شش ماهه نخست در نظر گرفته شده است.
با توجه به اینکه عمده بهای تمام شده در شرکت مربوط به مواد مستقیم و عمده ماده مستقیم نیز رول ورق فولادی میباشد، برای نرخ مواد اولیه در شش ماهه دوم نرخ رشد قیمت معاملات ورق بورس کالا در این بازه برای مواد اولیه در نظر گرفته شده است.
سربار و دستمزد با افزایش 20 درصدی برای سال 97 در نظر گرفته شدهاند.
در جدول فوق سود کارشناسی هر کدام از زیر مجموعهها بر اساس مفروضات ذکر شده، به همراه سهم شرکت از این سود در سال جاری آورده شده است.
سود تلفیقی
با توجه به مبادلات تجاری بین شرکت اصلی و زیر مجموعهها و محدودیت مربوط به اطلاعات موجود، برای سود تلفیقی فرض کردهایم :
نسبت فروش تلفیقی به فروش اصلی مشابه این نسبت در شش ماهه جاری در نظر گرفته شده است.
برای محاسبه بهای تمام شده از نسبت حاشیه سود ناخالص استفاده شده است. حاشیه سود ناخالص(در سود تلفیقی) برآوردی برای شش ماهه دوم، حاشیه سود ناخالص تک تک شرکتها (اصلی و فرعی) با توجه به تاثیر هرکدام در سود تلفیقی(وزن هر کدام در سود تلفیقی شش ماهه نخست) در نظر گرفته شده است.
*همانطور که در مفروضات نیز اشاره شد، با توجه به محدودیتهای موجود برای برآورد سود کارشناسی تلفیقی، احتمال انحراف در این داده ها وجود دارد و نباید به عنوان معیار محاسبات کارشناسی قرار گیرد. بلکه تنها در چارچوب مفروضات بیان شده قابل استفاده است.