
صنعت ریخته گری جزو صنایع مادر محسوب می شود بنابراین اکثر صنایع بخشی از نیاز خود را از این حوزه تامین می کنند. یکی از صنایع مصرف کننده قطعات ریخته گری صنعت خودروسازی می باشد که 30 درصد تولیدات این بخش را جذب می نماید. 70 درصد قطعات ریخته گری را قطعات چدنی تشکیل می دهد که شرکت ریخته گری تراکتور سازی ایران نیز در این زمینه فعالیت دارد.
در مقیاس کشوری شرکت ریخته گری تراکتور سازی ایران حدود 10 درصد تولیدات را به خود اختصاص داده و قابلیت تولید قطعات متنوع و پیچیده در تیراژ بالا از مزیت های رقابتی آن محسوب می شود. به عنوان مثال بالغ بر یکصدو پنجاه هزار نوع بدنه موتور در این شرکت تولید می شود. همچنین از نظر وزنی امکان تولید قطعات از 300 گرم تا 300 کیلوگرم را داراست. دارا بودن خط ریخته گری لاستفوم از دیگر مزایای انحصاری این شرکت است.
تولید و فروش:
ظرفیت اسمی شرکت 47 هزار تن قطعات ریخته چدنی می باشد. شرکت در 9ماه ابتدایی سال 29.321 تن تولید داشته که به طور میانگین ماهی حدود 3.250تن بوده است. در بهمن ماه شرکت 4.018 تن تولید داشته که از میانگین 9ماه ابتدای سال بالاتر بوده است. به منظور پیشبنی 1ماه پایانی سال از محقق بهمن ماه استفاده شده است. برای سال 1398 نیز مجموعا تولید 41.865 تن لحاظ گردیده است.
مقدار فروش پیشبنی برابر تولید در نظر گرفته شده و درصد فروش داخلی 80 و فروش صادراتی 20 لحاظ شده است. این روند برای سال آینده ثابت می باشد.
نرخ فروش داخلی محصولات برای 3ماه پایانی سال میانگین نرخ های دی و بهمن در نظر گرفته شده است که برای محصولات داخلی 70.027.009 ریال و محصولات صادراتی 69.900.844 ریال می باشد و برای سال آینده مجموعا رشد 20 درصدی برای نرخ های فروش در نظر گرفته شده است.
بهای تمام شده:
مواد مستقیم به طور میانگین 55 درصد از هزینه های تولید را به خود اختصاص داده و سربار 30درصد و دستمزد 15 درصد از این هزینه هستند. به منظور برآورد مقدار مصرف مواد مستقیم به ازا هر تن تولید 2 برابر مواد (آهن قراضه و سایر مواد) در نظر گرفته شده است. 95از نظر مقداری، درصد مواد مصرفی از داخل کشور تامین می گردد که 48 درصد از کل مواد مصرفی مربوط به آهن قراضه است.
نرخ موجودی پایان دوره در گزارش 9 ماه شرکت تغییر با اهمیتی نسبت به میانگین 9 ماه نداشته است اما به منظور تخمین نرخ مواد مصرفی برای 3ماه آخر سال جاری رشدی معادل نرخ فروش محصولات و برای سال آینده نیز به همین صورت عمل شده است.
نکات:
در بخش درآمد حاصل از سرمایه گذاری های عملیاتی، سود ناشی از تسعیر ارز رقم قابل توجه ای است که در سودآوری شرکت نیز موثر می باشد. نرخ یورو مبنای تسعیر 9 ماه 8.333 تومان (6ماه اول سال 5000و سه اول پاییز 15 هزارتومان) در نظر گرفته شده که این نرخ برای 3ماه پایانی سال 10هزار تومان و برای سال آینده 12 هزارتومان در نظر گرفته شده است و مبنای ارز تحت تسعیر ثابت لحاظ شده است.
سودآوری:
بر اساس مفروضات توضیح داده شده در بالا، برای 3ماه چهارم سال سود شرکت 40 تومان برآورد می گردد که برای کل سال رقم 755 ریال می باشد و برای سال آتی سودی معادل 960 ریال برای هر سهم تخمین زده شده است.