
امروزه فناوریاطلاعات در کل جهان تمام ابعاد زندگی انسانها را درگیر خود کردهاست و زمانی میرسد که انسانها بدون استفاده از این فناوری توانایی انجام جزئیترین کار خود چه در حوزه کاری و چه حوزه شخصی را ندارد. در حال حاضر در سراسر دنیا پیوند عجیبی بین حوزه اقتصاد و فناوریاطلاعات بوجود آمده است بهطوریکه ورود این علم به حوزه اقتصاد باعث بوجود آمدن تغییرات شگرفی در حوزه پرداختهای پولی و بانکی شده است. سبک زندگی مردم هم تغییر کرده است. به نظر میرسد انسانها به جمله وقت طلا است در سالهای اخیر بیشتر توجه میکنند. البته این فقط مزاح بود و در کل نشان دهنده تغییرات بزرگی در بخش صنعت پرداخت و بوجود آمدن بخشهای بانکداری الکترونیک و پرداخت الکترونیک است که با سرعت بخشیدن به کارها و به تبع آن صرفهجویی در وقت، تغییرات بزرگی را درزندگی انسانها بوجود آورده است.
صنعت پرداختالکترونیک زیرمجموعه تجارتالکترونیک که هر دو حاصل رشد فناوریاطلاعات است. در سیستمهای تجارتالکترونیک روشهای پرداخت نسبت به روشهای مرسوم شبیه پول نقد وچک، متحول میگردد. در واقع پرداختالکترونیک، پرداخت بین دو شخص از طریق شبکههای کامپیوتری بدون مواجه مستقیم طرفین است.با توجه به این که سیستم پرداختالکترونیکی، مبادلات آنلاین را تسهیل میکندو همچنین با توجه به استفاده گسترده از خرید و بانکداری اینترنتی، استفاده از این سیستم به طور فزاینده از محبوبیت خاصی برخوردار شده است.
اما آنچه که باعث رشد این صنعت در سالهای اخیر شده است، در ابتدا رشد گوشیهای هوشمند است و سپس بوجود آمدن روشهای نوین پرداخت از طریق گوشی از جمله کیفپول موبایلی (الکترونیکی)- QRکدها- پرداخت با استفاده از فناوری NFS- پرداخت درون برنامهای-. کارتخوانموبایلی- پرداخت با استفاده از فناوری BLE و ... میباشد. و در این بین شرکتی موفقتر است که امنیت کاربران را بیشتر از دیگران تامین کند.
شرکت پرداختالکترونیک سامانکیش از آغاز تا کنون
شرکت پرداخت الکترونیک سامان کیش در تیر ماه سال 1382 در ادارهثبت شرکتهای منطقه آزاد کیش به ثبت رسیده است. این شرکت موافقت اصولی بانک مرکزی را در سال 1383 و مجوز قطعی فعالیت خود را را در تاریخ 06/07/1384 از سوی این مرجع دریافت نمود. فعالیت پرداخت الکترونیک سامان در حوزه پرداختهای اینترنتی از فروردین ماه سال 1383 آغاز شد.
موضوع فعالیت شرکت در حوزههای زیر میباشد:
- ارائه خدمات تجارت الکترونيک (e-commerce)
- ارائه راه حلهای پرداختهای خرد و کلان اينترنتی (Internet payment)
- نصب و پشتياني دستگاههاي کارتخوان فروشگاهي
- ارائه خدمات نرم افزاری و سخت افزاری پرداخت به شبکههاي بانکی، سازمانهای دولتي و بانکها
- ارائه راه حل و اجراي طرحهاي جامع در زمينه گسترش انواع کارتهای الکترونيکی متناسب با نياز مشتری
- ارائه خدمات پرداخت از طریق تلفن همراه (Mobile payment)
در مجمع عمومی فوقالعاده تیرماه 1396 شرکت از سهامیخاص به سهامیعام تبدیل شد و با نماد سِپ در بازار دوم بورس، در آبان ماه 1396 نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شد و در صف عرضهاولیه قرار گرفت.
سرمایه و سهامداران شرکت
سرمایه شرکت طی چند مرحله از مبلغ 100میلیون ریال به مبلغ 1,800,000 میلیون ریال افزایش یافته است. فقط در یک مورد در سال 86 سرمایه شرکت به موجب مصوبه مورخه 28 بهمن 1386 مجمع عمومی فوقالعاده از 50,000 میلیون ریال به یک میلیون ریال کاهش یافته است. در جدول زیر روند افزایش سرمایه شرکت نشان داده شده است. (همه مبالغ به میلیونریال است)
در حال حاضر ترکیب سهامدارن شرکت به ترتیب جدول زیر میباشد:
جایگاه شرکت در صنعت پرداختالکترونیک
قبل از اینکه به بررسی جایگاه شرکت در ایران بپردازیم، ذکر این نکته ضروری است که نام سامانکیش در بین شرکتهای برتر خاورمیانه و افریقا که در گزارش مجله نیلسون ریپورت میآید، قرار دارد. جدول زیر مقایسه بین سال 2014 تا 2016 میلادی و تغییر جایگاه شرکت از رتبه 35 به 26 را نشان میدهد.
اما در داخل کشور، در حال حاضر 12 شرکت PSP وجود دارد که در این صنعت فعالیت میکنند و بعضاٌ رقابت نزدیکی نیز با یکدیگر دارند. اما شرکت سامان کیش در بین این 12 شرکت، در سال 1394 شرکت با داشتن سهم 14.52% از کل تراکنشها در رتبه چهارم قرار گرفت و سال بعد با افزایش سهم خود به 16.57% رتبه خود را به دوم ارتقا داد. براساس گزارشهای ماهانه شاپرک، در 10 ماه ابتدایی سال 1396 شرکت رتبه دومی خود را با میانگین سهم 17% از کل تراکنشها، حفظ نمودهاست. از این 12 شرکت فعال در صنعت پرداختالکترونیک شرکتهای زیر در بورس معامله میشوند و به عنوان رقیب سامانکیش در بورس هستند:
آسانپرداخت پرشین- تجارتالکترونیکپارسیان- بهپرداختملت و ایرانکیش
در ادامه بررسی و مقایسه مختصری بین شرکتهای حاضر در بورس در خصوص عملیات شاپرک داریم.
موقعیت شرکت در بخشهای مختلف گزارش شاپرک
آنچه که باعث افزایش درآمد شرکتهای PSP در حوزه تراکنشها میشود، داشتن سهم بیشتر از تعداد تراکنشها است. نمودار زیر که مربوط به 10 ماه ابتدایی سال است، مقایسه سهم هر شرکت از کل تعداد تراکنشهای شاپرک است. بهپرداخت ملت که چند سالی است رتبه اول را دارد و در رتبه دوم هم سامانکیش قرار دارد.
با توجه به این که تراکنشها از طریق ابزارهای موبایلی- درگاههای اینترنتی و دستگاه کارتخوان حاصل میشود، در سه نمودار زیر مقایسه بین شرکتها صورت پذیرفته است. در بخش کارتخوان وموبایلی رتبه دوم را دارد و در بخش اینترنتی میتوان گفت که رتبه اول از آن سامانکیش است. تعداد تراکنشهای اینترنتی هم نسبت به ابتدای سال افزایش قابل توجهی داشته است.
اما در آخر هم شاخص اثربخشی کارتخوان را بین شرکتهای مورد مقایسه، در نموداری به تصویر کشیدیم. این شاخص نشان دهنده قدرت یک شرکت در جذب تراکنشهای کارتخوان و نحوه درست پخش کردن این دستگاه در سطح شهراست. هر چقدر عدد شاخص از یک بیشتر باشد نشاندهنده عملکرد بهتر شرکت است.
محصولات و خدمات شرکت
در گاه اینترنتی شرکت یکی از شاهراههای درآمدی شرکت است. پرداخت الکترونیک سامان کیش برای نخستین بار با راهاندازی دروازه پرداختاینترنتی در سال 83 با شرکت رجاء اقدام به پذیرش تراکنشهای اینترنتی نمود و در حال حاضر، سرویسهای گوناگونی اعم از خرید، خرید شارژ، پرداخت قبوض و بر روی درگاه اینترنتی شرکت قابل دسترسی است. دراین خصوص شرکت دارای مشتریان ویژه و بعضا انحصاری است.ازجمله کارگزاریهای بورس- تامین اجتماعی- شرکتهای خودروسازی و...
محصولات موبایلی و نیز درآمد از این محل، مربوط به اپلیکیشن724 و کد دستوری به همین نام است. شرکت از سال 1393 با بهبود وضعیت خدمات اینترنت موبایل اقدام به تولید اپلیکیشن سه سوت جهت ارائه خدمات پرداخت موبایل از این طریق نمود که از مرداد ماه سال 1396 و با توجه به تغییر طراحی برای ارائه سایر خدمات بانکی و برخورداری از چابکی لازم اقدام به تولید اپلیکیشن 724 نمود. انتقال وجه- موجودی- خرید شارژ- بسته اینترنت- پرداخت انواع قبض و پرداخت جریمه از جمله قابلیتهای این اپلیکیشن است.
کد دستوری # 724 * از سال 1389 به بازار پرداخت کشور معرفی شده است. به غیر از انتقال وجه و دریافت موجودی، اکثر کارهای اپلیکشن 724 را انجام میدهد.
درآمد و حاشیه سود
درآمدد شرکت از محلهای زیر است بیشترین درآمد از اجاره دستگاه کارتخوان حاصل میشود.
- درآمد حاصلاز کارتخوان
- درآمد حاصلاز درگاهموبایل
- درآمد حاصلاز سایرکارمزدPOS
- درآمد حاصلاز درگاهاینترنت
- درآمد حاصلاز کارمزد قبوض
- درآمد حاصلاز جسمکارت
- درآمد حاصلاز کیوسک
نمودار زیر نشاندهنده رشد فوقالعاده درآمد شرکت از سال 1392 تا کنون است. اما با توجه به این که این دادهها از روی صورتهای مالی حسابرسی نشده شرکت استخراج شده است، امکان دارد بعدها دچار تغییرات اندکی شود. در خصوص بودجه سال 1397 نیز علت کاهش درآمد در خصوص درآمد حاصل از موبایل است که با توجه به سرمایهگذاری شرکت در این خصوص، رقم پیشبینی شده بیشتر از این مقدار است.
نگاهی هم داشته باشیم به حاشیه سود شرکت از سال 1392 تا کنون. میتوان دلیل کاهش حاشیه سود شرکت را افزایش بهایتمام شده به دلیل فروش شارژ بیشتر، دانست.
بررسی گزارش فعالیت ماهانه
شرکت سامانکیش براساس گزارش فعالیت ماهانه منتشر شده در کدال توانسته در طی یکسال منتهی به 30 آذر 1396 یک درصد بیشتر از بودجه را پوشش دهد. در جدول زیر محل درآمد و میزان تحقق ماهانه آمده است همچنین در ادامه آن روند تحقق به صورت نموداری ترسیم شده است.
همچنین در دوماه ابتدایی سال مالی منتهی به 30آذر 1397 به شرح جدول و نمودار زیر، شرکت به میزان 14%درآمد خود را پوشش داده است.
پیشبینی شرکت برای سال مالی منتهی به آذر1397
شرکت برای سالمالی منتهی به 30 آذر 1397 مبلغ 5,206,949 میلیون ریال درآمد پیشبینی نموده است که نسبت به سال گذشته کاهش دارد. همچنین سود هر سهم را 1048 ریال اعلام نموده است. این درحالی است که در براساس صورت مالی منتهی به 30 آذر 1396 سود هر سهم مبلغ826 ریال میباشد. با توجه به حسابرسی نشده بودن صورتهای مالی سعی فعلا در خصوص این ارقام مقایسهای انجام ندادهایم.
سخن آخر اینکه IT ,ITC و صنایع وابسته به آن هنوز به اندازهای که در سایر کشورها رشد کردهاند در کشور ما رشدی نداشتهاند. بنابراین آینده و چشمانداز سودآوری این شرکتها مثبت ارزیابی میشود به شرطی که شرکتها از آخرین فناوری روز قافل نشوند و کارکنان شرکت همیشه درحال یادگیری مباحث جدید در این زمیته باشند. همچنین با توجه به درگیر بود اطلاعات مالی و شخصی افراد، تمام درگاههای شرکت باید از امنیت کافی برخوردار باشند.
واحد تحلیل خدمات مالی نهایتنگر
1396.12.10