
معرفی شرکت
شرکت خدمات انفورماتیک در راستای سیاست های بانک مرکزی به منظور ایجاد و راه اندازی سیستم جامع اتوماسیون بانکی کشور در سال 1372 بعنوان بازوی اجرائی تاسیس گردید. با تاسیس شرکت خدمات انفورماتیک ، نوسازی و مدرنیزه کردن بخشهای مختلف سیستم بانکی کشور وارد مرحله جدیدی شد.
پیاده سازی و اجرای طرحهای جامع اتوماسیون بانکی، طراحی و پیاده سازی سامانههای ملی پرداخت، نگهداری و راهبری کلیه سامانههای حاکمیتی با رویکرد پایداری و امنیت سرویس و ارئه خدمات و راهکارهای فنی جهت پشتیبانی سطح یک کاربران بانکها و .... تنها بخشی از فعالیت این شرکت است.
تصویر زیر نشاندهنده معماری نرمافزاری و نیز حوزه فعالیت شرکت خدمات انفورماتیک است:
سهامداران شرکت
شرکت ملی انفورماتیک با داشتن 94.73% سهام شرکت، سهامدار عمده خدمات انفورماتیک میباشد.
شرکتهای تابعه
پس از تأسیس شرکت خدمات انفورماتیک بر اساس نیازها و کسب و کارهای جدید مطرح شده در صنعت بانکداری، شرکتهایی به شرح زیر تاسیس شدند:
شرکتهای دادهورزی سداد- مدیریت امن الکترونیکی کاشف نیز جزء شرکتهای وابسته به خدمات انفورماتیک میباشند.
رقبای شرکت
شرکت خدمات انفورماتیک یکی از بزرگترین شرکتهای فعال کشور در زمینه فناوری اطلاعات محسوب میشود و دو شرکت توسن و پویا را میتوان به عنوان رقیب خدمات انفورماتیک برشمرد. شرکت پویا در سال ۱۳۶۱ در تهران به ثبت رسیده و صد درصد خصوصی است. این شرکت در زمینه طراحی و ساخت سامانههای بانکی و تولید ATM، با تمرکز بر ارائه راهحلهای جامع بانکی فعالیت میکند. شرکت توسعه سامانههای نرم افزاری نگین (توسن) در سال ۱۳۷۸ جهت طراحی و تولید محصولات و راهکارهای نوین در عرصههای مختلف فناوری اطلاعات کشور مانند بانکداری و دولت الکترونیک، تأسیس شد.
بازدهی سهم در سال 1396
شرکت خدمات انفورماتیک از ابتدای سال تا کنون بازدهی 38.10% را نصیب سهامداران خود نموده است.
بررسی وضعیت مالی شرکت خدمات انفورماتیک
1- نکات کلیدی ترازنامه
از نکات مهم در بررسی ترازنامه شرکت در مدت 5 سال، از سال 1391 تا 1395، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- در دوره مورد بررسی شرکت فاقد تسهیلات مالی می باشد.
- دریافتنیهای تجاری در دوره مورد بررسی روند صعودی و پرداختنیهای تجاری روندی نزولی داشته است.
- نسبت سرمایه درگردش شرکت مثبت می باشد و همچنین نسبت مطالبات به دارایی جاری از 77.78% در سال 1391 به 51.18% در سال 1395 رسیده است.
- سود انباشته شرکت از 413 میلیارد تومان در انتهای سال 1391 به 1081میلیارد تومان در انتهای سال 1395 رسیده است.
- همانطور که در جدول زیر مشخص است شرکت از نسبت جاری و آنی نزدیک به 3 برخوردار است.علت افزایش این نسبتها کاهش موجودی مواد و کالا و افزایش سرمایهگذاری کوتاه مدت میباشد.
2- نکات کلیدی صورت جریان وجوه نقد
جدول زیر جریان نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی، سرمایهگذاری و تامینمالی را در دوره مورد بررسی نشان میدهد. همانطور که مشخص است تا سال 1393، وجه نقد عملیاتی روندی صعودی داشته اما در سال 1394 و 1395 این روند کاهشی شده است. اما بطور کلی میتوان گفت که شرکت از وضعیت ایدهآل برخوردار است. درحال ایجاد جریان نقدی عملیاتی و نیز انجام سرمایهگذاری است بدون آنکه بدهی بلندمدتی بابت تامین مالی داشته باشد.
3-بررسی سودآوری شرکت در دوره مورد بررسی
درآمد شرکت خدمات انفورماتیک از دو محل فروش تجهیزات و ارائه خدمات میباشد و ارائه خدمات نیز در اکثر موارد حاشیه سود خوبی برای شرکتها به همراه دارد. نمودار زیر رشد درآمدی شرکت را نشان میدهد:
نمودار زیر نشان دهنده روند سودآوری شرکت میباشد. میتوان گفت آنچه باعث رشد شارپی سود ناخالص از سال 1391 به سال 1395 شدهاست، آهنگ رشد بیشتر درآمدهای عملیاتی نسبت به بهایتمام شده است.نمودار دوم هم بیانگر همین مطلب گفته شده است.
بررسی حاشیه سود5 ساله شرکت نشان دهنده با ثبات بودن حاشیه سود ناخالص و نیز حاشیه سود عملیاتی شرکت است.
4- بررسی تحقق درآمد شرکت براساس گزارش فعالیت ماهانه ازشش1395 تا بهمن 1396
همانطور که گفته شد درآمد شرکت از محل فروش تجهیزات و نیز ارائه خدمات میباشد و حاشیه سود ناخالص ارائه خدمات برای شرکت در حدود60% میباشد. همچنین 90% بهای تمام شده درآمد عملیاتی مربوط به خدمات ارائه شده می باشد. درآمد ارائه خدمات شامل: تراکنش بین بانکی و فروشگاهی، پشتیبانی نرمافزار، کارکرد ویست، تعمیر و نگهداری و سایر میباشد که بیشترین درآمد از محل تراکنش(78%) و پشتیبانی نرمافزار (11%) میباشد. مطابق عملکرد 9 ماهه، شرکت توانسته 74% از درآمد پیش بینی شده را پوشش دهد. با توجه به این نکته که عمده درآمد از محل تراکنشهای بین بانکی و فروشگاهی است بنابراین با توجه به افزایش تراکنشها در سه ماه پایانی سال انتظار افزایش درآمد از این محل را داریم.
شرکت در اولین پیشبینی درآمد سال 1396، مبلغ 1151 میلیادر تومان درآمد اعلام نموده است که نسبت به واقعی سال 1395 به میزان 3 درصد رشد داشته است. همچنین سود هر سهم را نیز 2,293 ریال اعلام نمود که نسبت به واقعی سال 1395 بدون تغییر بوده است. اما در بودجه شش ماه، درآمد عملیاتی نسبت به اولین بودجه رشد 10درصدی داشته است. همچنین سود هر سهم نیز 10% رشد داشته است. علت افزایش درآمد عملیاتی شرکت مربوط به بخش درآمد حاصل از ارائه خدمات می باشد.
همچنین 41% از درآمد سرمایهگذاری شرکت مربوط سود حاصل از سرمایهگذاری در شرکتهای تابعه و وابسته میباشد که منطقا باید دربخش سود سرمایهگذاری عملیاتی آورده شود.
در تصویر زیر روند تحقق درآمد شرکت از شش ماه سال 1395 تا بهمن سال 1396 مقایسه شده است. علت شروع مقایسه از شش ماه 1395 این است که انتشار گزارش فعالیت ماهانه از مهر 1395برای همه شرکتها اجباری شدهاست. روند تحقق درآمد شرکت خیلی منظم است به طوریکه در هر دو دوره مورد بررسی به طور متوسط بین 8 تا 10% بودجه را پوشش داده است. در بهمن 1395 شرکت 90% بودجه پیشبینی شده را پوشش داده است در سال جاری هم با توجه به عملکرد 11 ماهه1396 شرکت 92% بودجه را پوشش داده است. در ماه دوازدهم سال 1395 شرکت موفق به پوشش 100درصدی بودجه شده است این درحالی است که در گزارش حسابرسیشده، شرکت در کل سال 1395نزدیک به 3 درصد بیشتر از بودجه را پوشش داده است.
با توجه به موارد به نظر میرسد که در گزارش ماده دوزادهم سال جاری باید منتظر پوشش خوب شرکت باشیم.
واحد تحلیل خدمات مالی نهایتنگر