
در تاریخ 31 مرداد1396 شرکت داده گستر عصر نوین با نماد هایوب، در فهرست نرخهای بازار دوم بورس اوراق بهادار و در گروه ارتباطات و اطلاعات، درج نماد شد و اکنون در آستانه عرضه اولیه این سهم برآن شدیم تا بررسی اجمالی در خصوص این شرکت داشته باشیم.
تاریخچه
شرکت دادهگسترعصرنوین از سال ۱۳۸۲ بهعنوان یکی از شرکتهای ارائهدهنده خدمات انتقال داده (PAP) آغاز بـه کار نموده است. در سال ۱۳۸۸ مالکیت این شرکت به بخش خصوصی واگذار شد و در سال ۱۳۹۱ نام تجاری «هایوب» را در بازار مخابرات و ارتباطات کشور معرفی نمود.
طبق اساسنامه شرکت، موضوع فعالیت شرکت عبارت است از: ارائه خدمات انتقال دادهها و خدمات جانبی آن و فعالیت در زمینه فناوریاطلاعات، ارائه خدمات سخت افزاری و نرمافزاری و سایر خدمات کامپیوتری و مخابراتی ، پیمانکاری کلیه فعالیتهای کامپیوتری و مخابرانی در زمینه نصب، طراحی فنیف نگداری و پشتیبانی مراکز کم ظرفیت و پرظرفیت و فعالیتهای مرتبط با فناوریاطلاعات و انجام کلیه امور انفور ماتیکی و ....
از نکات برجسته این شرکت، داشتن نمایندگی انحصاری شرکت Vodafone می باشد. این مشارکت دربردارنده بهرهگیری هایوب از توان فنی و تخصصی ودافون بهصورت انحصاری در بازار ایران است و هایوب میتواند محصولات و خدمات ودافون را در بازار ایران عرضه نماید .ارائه پلتفرم اینترنت اشیاء ودافون که در ۴۸ کشور دنیا در حال بهرهبرداری است ازجمله بخشهای دیگر این مشارکت محسوب میشود
- Vodafone شرکت چندملیتی مخابراتی بریتانیایی است که دفتر مرکزی آن در شهر نیوبوری، برکشر، بریتانیا مستقر است. این شرکت ازلحاظ میزان درآمد، بزرگترین شرکت ارتباطات سیار جهان به شمار میآید. این شرکت نخستین ارائهدهنده سرویس پیامک است.
پروانههای شرکت
- در تاریخ 11خرداد1393 دریافت پروانه بهرهبرداری از شبکه رادیو ترانک عمومی. لازم به ذکر است که شرکت هایوب تنها شرکت دریافت کننده این پروانه میباشد.
- سیستمهای رادیوترانک مشابه سیستمهای تلفنی راه دور میباشد که مشترکین میتوانند از یک کانال یا فرکانس بصورت مشترک استفاده نمایند. دراین روش تجیهزات جانبی شامل تکرار کنندههای رادیوئی، ایستگاههای اصلی و آنتنها بصورت مشترک استفاده میشود و هزینههای اصلی کاهش مییابند. این سیستمها در ابتدای بکارگیری برای ارتباطات سیار استفاده میشد ولی باتوجه به باند فرکانسی دردسترس در محدوده UHF, VHF، MHz800 و MHz900 با شرائطی میتوان برای مخابرات ثابت هم استفاده نمود.
- در تاریخ 10 آبان 1394 دریافت پروانه ایجاد و بهرهبرداری از شبکه ارتباطات ثابت (FCP). شرکتهای آریا رسانه تدبیر (شاتل)، انتقال داده های آسیا تک، فناپ تلکام، افرا نت و داده پردازی فن آوا از جمله شرکت هایی هستند که یا در بازار در حال معامله میباشند و یا در آستانه ورود به بازار هستند و دارای این پروانه هستند.
- در تاریخ 8مرداد1396 دریافت پروانه انتقال داده مبتنی بر فناوری بی سیم ثابت (FWA) . به غیر از هایوب فقط سه شرکت به نامهای شرکت ارتباطات مبین نت، خدمات ارتباطی ایرانسل و فرابرد داده های ایرانیان دارای این پروانه هستند. درآمد شناسایی شده از این محل در شش ماه دوم سال محقق می شود.
- شرکت موافقت اصولی در خصوص اپراتور مجازی تلفن همراه (MVNO) را دریافت نموده است و در این خصوص با یک اپراتور هم قرارداد بسته است اما دریافت پروانه مربوط به زمان اجر می باشد. طبق یادداشت همراه بودجه1396، درآمد شناسایی شده از این محل در شش ماه دوم سال محقق می شود.
روند افزایش سرمایه
شرکت دادهگسترعصرنوین با سرمایه اولیه 10 میلیون ریال به ثبت رسیده است و طی چند مرحله افزایش سرمایه اکنون دارای سرمایه 4,000,000 میلیون ریال میباشد.
ترکیب سهامداران
آخرین ترکیب سهامدارن شرکت طبق جدول زیر میباشد.
وضعیت سودآوری شرکت
شرکت داده گستر عصر نوین، در سال مالی قبل توانسته است به ازای هر سهم 327 ریال سود محقق کنند و DPS پرداختی هم 455 ریال می باشد. طبق بودجه سه ماهه سال 1396، شرکت برای سال مالی منتهی به 29/12/1396، مقدار 386 ریال سود به ازای هر سهم پیش بینی نموده است. بیشترین درآمد شرکت از محل پروژه USO می باشد که همان رساندن خدمات اینرنتی به روستا ها می باشد. مدل درآمدی شرکت از این پروژه به دوصورت است. یکی هزینه نگهداری تجهیزات که از دولت دریافت می کنند و دیگری درآمدی است که از محل سرویس دهی دریافت میکنند. دوره نگهداری این تجهیزات 10 ساله است که به صورت دو تا 5 سال قابل تمدید است.
فروش خدمات B2C ,B2B - فروش مودم—گوشی موبایل – تجهیزات بیسیم- فروش مودم ترانک (پروژه بانک ملی) – پروژه B2G و ... از جمله عناوین درآمدی شرکت است.
- شرکت دارای نسبت جاری 0.88 میباشد.
- در سال 1396 هزینه بازاریابی 67% افزایش داشته است.
- با کاهش هزینههای مخابراتی، هزینههای شرکت نیز کاهش پیدا می کند.
- عمده مطالبات شرکت از دولت و مربوط به پروژه uso است که قرار است تا پایان مهر تسویه شود.
در جدول زیر مقایسه مالی از سال 1391 تا کنون صورت گرفته است.
جمع بندی و نتیجه گیری
شرکت به دلیل همکاری داشتن با شرکت Vodafone، و تامین تجهیزات مدرن از این طریق، نیازی به تغییرات تجهیزات تا سال 2020 با توجه به رشد سریع فناوری، ندارد. دلیل آن هم تهیه بروز ترین تجهیزات اروپایی از طریق شرکت فوق می باشد. همچنین شرکت توجه کاری خود را از شبکه ارتباطات ثابت به سمت محل های جدید درآمدی از جمله اینترنت اشیا، ارتباطات بی سیم و شبکه های مجازی تلفن همراه معطوف نموده است. بنابراین با توجه به رشد سریع جهانی کسب و کار جدید دراین حوزه می توان به تداوم سودآوری و رشد درآمدی شرکت امیدوار بود. با توجه به اینکه شرکت در گروه ارتباطات و اطلاعات درج شده است و P/E این گروه نیز12.75 می باشد. قیمت 485 تا 600تومان برای عرضه جذاب است.