
- نگاهی به شرکت
*از تاریخ 01/01/ 96 الی 96/06/04
- معرفی شرکت
- تاریخچه تاسیس
گروه شامل شرکت کالسیمین (سهامی عام) به عنوان شرکت اصلی و شرکتهای فرعی آن ( مجتمع ذوب و احیای روی قشم، تولید روی بندر عباس، صنعت روی زنگان، اسید سازان زنجان، شیمیائی کاتالیست پارسیان، شرکت آلفا ماشین پویا و شرکت زرمتال معدنچیلیک ترکیه) است. شرکت اصلی در سال 43 به صورت سهامی خاص به ثبت رسید و در سال 76 نوع آن از خاص به عام تبدیل شد. ضمناً با توجه به ترکیب سهامداران شرکت کالسیمین (سهامی عام) از جمله شرکتهای فرعی شرکت توسعه معادن روی ایران محسوب میگردد.
- موضوع فعالیت
موضوع فعالیت شرکت اصلی به شرح ذیل میباشد:
- اکتشاف، استخراج و بهره برداری از معادن
- خرد کردن، شستشو، دانه بندی، تغلیظ، تلکیس و ذوب مواد معدنی در نقاط مناسب کشور و تأسیس کارخانجات مربوطه
- تولید پودر های معدنی و برش سنگهای تزئینی
- تهیه و اجرای طرحهای اکتشاف و بهره برداری از معادن در داخل و خارج از کشور
- تجزیه فیزیکی و شیمیائی مواد معدنی و ایجاد و توسعه آزمایشگاههای مربوطه
- وارد کردن ماشین آلات و تجهیزات معدنی و صنایع وابسته
- صدور سنگها، مواد و فرآوردههای معدنی و فروش انواع تولیدات شرکت به هر شکل، حالت، نوع و مرحله
- سهامداران
- فرایند تولید
دو محصول اصلی شرکت شمش روی و کنسانتره سرب میباشد. این شرکت کنسانتره روی خام تولیدی خود را به پخته تبدیل کرده و از کنسانتره روی پخته جهت تولید شمش روی استفاده میکند. به عبارتی شرکت چرخه تولید خود را تکمیل کرده و محصول نهایی را به فروش میرساند.
مهمترین ریسکهای تأثیر گذار بر شرکت به شرح زیر میباشد:
- رکود اقتصادی، کاهش تقاضا و در پی آن کاهش قیمت جهانی روی
- با توجه به حجم بالای صادرات شرکت و همچنین وابستگی قیمتهای داخلی به ارز، نوسانات نرخ ارز نیز یکی دیگر از ریسکهای شرکت میباشد.
- تأمین خاک مورد نیاز و قیمت مناسب آن
- تأمین مواد اولیه و بازار فروش محصولات
شرکت خاک مورد نیاز خود را از معدن انگوران، پروژه BZS و واردات ( حدود 22 درصد از خاک برآوردی بودجه سال 96 ) تهیه میکند. فاسمین 92 درصد محصولات خود را صادر و مابقی را در بازار داخل به فروش میرساند.
- نکات و طرحهای توسعه شرکت
- طرح احداث کارخانه BZS با سرمایهگذاری 30 میلیارد تومانی و به مساحت 20 هزار متر مربع برای بهرهبرداری از ضایعات دپو شدهی شرکت ایجاد شده است. این کارخانه روی پنج تا شش درصد عیار را به روی با عیار 20 درصد تبدیل میکند. ورودی کارخانه 400 هزار تن مواد خشک و خروجی آن 105 هزار تن روی میباشد. شایان ذکر است درصد پیشرفت فیزیکی طرح 95 درصد بوده و در تیر ماه سال جاری به بهره برداری خواهد رسید. همچنین موجودی ضایعات خاک شرکت حدود سه میلیون تن میباشد.
- طرحهای توسعه آتی شرکت به شرح ذیل میباشند:
- تولید شمش روی از معدن سولفوره به روش انحلال اتمسفری با دورهی بازگشت 7 ماهه و نرخ بازده داخلی 180 درصدی و سرمایهگذاری 162 میلیارد تومانی
- تولید نیکل و کادمیوم با دوره بازگشت 7 ماهه و نرخ بازده داخلی 177 درصدی و سرمایهگذاری چهار میلیارد تومانی
- تولید کبالت با دورهی بازگشت 20 ماهه و نرخ بازده داخلی 59 درصدی و سرمایهگذاری سه میلیارد تومانی
- تولید سرب از پسماند کارخانه BZS، که با مشارکت شرکتهای فرآوری ایران و توسعه معادن روی ایران انجام خواهد گرفت.
- شرکت صاحب معدن آسارجنیک واقع در کشور ترکیه میباشد (بهای تمام شده حدود 5.5 میلیارد تومان است) که میزان عیار سرب و روی آن حدود 7 درصد بوده و با توجه به عیار پایین این معدن هزینهی حمل آن به ایران ارزش اقتصادی نداشته است. همچنین جهت بهره برداری و افزایش عیار نیاز به سرمایهگذاری در ترکیه و ایجاد کارخانه فلوتاسیون در آنجا بوده که باز این عمل نیز برای شرکت صرفه اقتصادی ندارد. برنامه شرکت برای فروش یا نگهداری این معدن طی شش ماهه نخست سال 96 مشخص خواهد شد.
- خلاصه نکات کلیدی ترازنامه
در رابطه با اقلام ترازنامه ای نکات زیر قابل اهمیت می باشند:
از 597 میلیارد تومان دارایی شرکت، 345 میلیارد تومان آن جاری و 252 میلیارد تومان آن غیر جاری میباشد. شایان ذکر است که دارایی جاری شرکت نسبت به سال گذشته 72 میلیارد تومان افزایش داشته که 50 میلیارد آن ناشی از دریافتنیهای تجاری شرکت بوده است که این میزان مربوط به افزایش حسابهای دریافتنی بازرگانی توسعه صنعت روی و مجتمع ذوب و احیای روی قشم بوده که تا تاریخ تهیه صورت مالی وصول شده است.
- مقایسه نموداری
1.نمودار مقایسه ای سود آوری شرکت
2.حاشیه سود
- نسبتهای مالی
- پیش بینی سود سال 1396
ظرفیت اسمی شرکت به همراه زیر مجموعه های آن تولید 68 هزار تن شمش روی و 35 هزار تن کنستانتره سرب میباشد. قابل ذکر است از 68 هزار تن شمش روی ،30 هزار تن متعلق به شرکت اصلی (که دارای40هزار تن ظرفیت عملی است ) ، 20هزار تن متعلق به تولید روی قشم و 18هزار تن تولید روی بندر عباس می باشد ،گفتنی است شرکتهای زیر مجموعه حدودا 50 درصد ظرفیت فعالیت می کنند که این خود جزو پتانسیل های سهم محسوب می شود . شرکت خاک مورد نیاز خود را از معدن انگوران، پروژه BZS و واردات تهیه میکند.
- جدول مفروضات
مهمترین محصول فاسمین شمش روی می باشد ولیکن مقدار اندکی کنستانتره سرب وکنستانتره روی نیز به فروش میرساند. برای تولید کنسانتره خام در سال 96 ،واقعی پنج ماه ابتدایی سال بعلاوه تعمیم میانگین تولید 5 ماه برای 7 ماه باقیمانده سال درنظر گرفته شده است.
در حالت اول فرض بر این است که تنها 65 هزار تن از خاک تولیدی از کارخانه BZS تهیه شود که معادل 17.063 تن کنسانتره خواهد بود که این مقدار خاک مصرفی از بهای تمام شده کسر شده است.
در حالت دوم تمام مفروضات حالت اول در نظر گرفته شده است با این تفاوت که فاسمین در سال 96 با 50 درصد ظرفیت عملی کارخانهی BZS فعالیت کند و 37.500 تن از کنسانتره تولیدی خود را از این محل تأمین کند.
شایان به ذکر است بابت هزینههای پروژه BZS ، هزینه استهلاک به بهای تمام شده اضافه شده است.
- نتیجه گیری:
در نهایت با توجه به مفروضات تحلیل که در آن نرخ سرب و روی به ترتیب 2300 و 3000 دلار و نرخ دلار آزاد و مبادله ای به ترتیب3800 و 3300 تومان برای 9ماه باقیمانده سال لحاظ شده است.و با توجه به آنکه مقدار مصرف خاک متوسط عیار با ضریب 130 درصد برآورد شده (شایان ذکر است برای خاک مصرفی در پروژه BZS بهایی در نظر گرفته نشده است) همچنین نرخ خاک مصرفی نیز 165 دلار برآورد شده است. در نهایت با توجه به مفروضات و توضیحات ذکر شده سود هر سهم در حالت اول برای سال 96 معادل 657 ریال و برای حالت دوم 846 ریال برآورد شده است.
شایان ذکر است با توجه به برنامههای شرکت اعم از فروش و یا عدم فروش معدن آسارجنیک و بهره برداری از طرح BZS و دیگر طرحهای در دست اجرا میتواند شرایط خوبی را برای شرکت طی سال جاری رقم بزند.
از پتانسیل های دیگر شرکت می توان به ظرفیت خالی شرکتهای زیر مجموعه (تولید روی قشم و بندرعباس) اشاره نمود که در صورت تامین خاک می توانند فول ظرفیت تولید کنند . با توجه به اخبار واصله مبنی بر بهره برداری از 25% معدن مهدی آباد تا پایان سال جاری، برآورد می شود شرکت سال آینده سود تلفیقی بالایی داشته باشد.
- تحلیل حساسیت
جدول زیر حساسیت سود سهم به قیمت جهانی روی و دلار را در حالت اول نشان میدهد
تحلیلگر:سمانه دهقان